Bugün içinde yaşadığımız toplumun sorunlarını anlayabilmek ve bu sorunların kökenlerini kavrayabilmek için yakın Türkiye tarihi okuması fikriyle yola çıktık.

Düşüncelerimizi ve eylemlerimizi şekillendiren hakim anlatıları sorgulamak istiyoruz. Bu anlatılar hakkında farkındalık kazanmak ve böylece kendimize yeni bir ifade alanı yaratmak için tartışıyoruz, okuyoruz ve biraradayız.

Bizler hem kendi coğrafyamızda hem de dünyada varolan adaletsizliklere karşı sorumluluk duyuyor ve yaşamlarımızı bu bilinçle şekillendirmeye çalışıyoruz. Bu çabamızı paylaşmak ve bizimle benzer kaygıları olan insanlarla birarada olmak istiyoruz.

4 Şubat 2007 Pazar

İlk Çağrı Metni

Gençler tarih okuyor…
Türkiye’de olup bitenleri daha iyi değerlendirebilmek, bu topraklarda son iki yüzyılda neler yaşanmış bunu daha iyi anlayabilmek için, bugunle olan derdimize sahip cikmak icin birbirimizi, birlikte, tarih okumaya davet ediyoruz…..
Bugünle bir derdimiz varsa dönüp bakmamız gereken yer geçmiş, dün. Bugünle derdi olan gençler toplanıp bugünü kuran dünü, geçmişi, tarihi okumaya karar versek….
Çünkü büyüdükçe farkettik ki bir tane tarih yok, çünkü okul sıralarında öğrendiğimiz tarihin aksini söyleyenler ve yaşayanlar da var….
Çünkü tarih yazılan bir şey, tarih her zaman onu varedenin tarihi, onu yazanın tarihi….kim yazdı Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini? Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini yazanlarla Osmanlı’nın tarihini yazanlar aynı mı?
Biz gençler ülkemizde olup bitenleri tarihselliği içinde ne ölçüde değerlendirebiliyoruz? Bize sunulan tarih kimin tarihi? Biz bu tarihi ne kadar devralıyoruz? Kendimizi bu tarihe ne kadar ait hissediyoruz? Neyin parçasıyız ya da değiliz?
Tüm bu sorulardan hareketle toplanmaya ve birlikte tarih okumaya ne dersiniz?
Bu çalışmanın kollektif bir çalışma olması; kaynaklara birlikte karar verilmesi ve okuma-tartışma eksenli olması düşünülmektedir. Herhangi bir anlatıcı-yönetici bulunmayacak, grup kendi yolunu kendi bulmaya uğraşacaktır.
Karşı Sanat Çalışmaları'nda her hafta okumaların tartışılması gibi bir yöntem izlemek düşünülmüştür. Devamlılık, ve okumaları takip etmek üretici olunabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
İlgilenenlerin e-maillerini bekliyoruz…..

tarihokuma@gmail.com

Hiç yorum yok: