Bugün içinde yaşadığımız toplumun sorunlarını anlayabilmek ve bu sorunların kökenlerini kavrayabilmek için yakın Türkiye tarihi okuması fikriyle yola çıktık.

Düşüncelerimizi ve eylemlerimizi şekillendiren hakim anlatıları sorgulamak istiyoruz. Bu anlatılar hakkında farkındalık kazanmak ve böylece kendimize yeni bir ifade alanı yaratmak için tartışıyoruz, okuyoruz ve biraradayız.

Bizler hem kendi coğrafyamızda hem de dünyada varolan adaletsizliklere karşı sorumluluk duyuyor ve yaşamlarımızı bu bilinçle şekillendirmeye çalışıyoruz. Bu çabamızı paylaşmak ve bizimle benzer kaygıları olan insanlarla birarada olmak istiyoruz.

21 Haziran 2007 Perşembe

Hamas, Fetih, Filistin

Roberto Carlos'un Fener'e transferini saymazsak, son haftaların en önemli konusu Filistin'deki iç çatışma ya da sevilen deyimle "kardeş kavgası"ydı. Haftalar süren kavga Hamas'ın Gazze'yi ele geçirmesi, Fetih lideri Abbas'ın da Hamas önderliğindeki hükümeti feshedip kendi seçtiği -şimdi adını unuttuğum- birinin başkanlığında bir acil durum hükümeti kurmasıyla sonuçlandı. İran ve Suriye Hamas'ın; BM, ABD ve İsrail de Fetih'in arkasında konuşlanmış durumda. ABD yıllar sonra Filistin'e (Fetih'e, daha doğrusu) doğrudan yardım yapma kararı bile aldı. Olanlar her zamanki gibi "dünyanın en sabırlı halkı" Filistinlilere oluyor (İsrail'e sığınmaya çalışan Filistinlilerin hali için bakınız Hürriyet). Konuyla ilgili Ayşe Karabat'ın geçen bir ayda yazdığı iki üç yazıyı iliştiriyorum, belki konuşulmak istenir, istenmese de malumattan zarar gelmez.

Radikal 19 Mayıs - İntifada değil Favda
Radikal 26 Mayıs - Kangrene Aspirin
Radikal 16 Haziran - Hamasistan ve Fetihistan

Hiç yorum yok: