Bugün içinde yaşadığımız toplumun sorunlarını anlayabilmek ve bu sorunların kökenlerini kavrayabilmek için yakın Türkiye tarihi okuması fikriyle yola çıktık.

Düşüncelerimizi ve eylemlerimizi şekillendiren hakim anlatıları sorgulamak istiyoruz. Bu anlatılar hakkında farkındalık kazanmak ve böylece kendimize yeni bir ifade alanı yaratmak için tartışıyoruz, okuyoruz ve biraradayız.

Bizler hem kendi coğrafyamızda hem de dünyada varolan adaletsizliklere karşı sorumluluk duyuyor ve yaşamlarımızı bu bilinçle şekillendirmeye çalışıyoruz. Bu çabamızı paylaşmak ve bizimle benzer kaygıları olan insanlarla birarada olmak istiyoruz.

26 Temmuz 2007 Perşembe

Henüz Vakit Varken

Yıllar oldu okuyalı ama ancak iyi bir kitap olduğu kalmış aklımda. Ideefixe'te tükenmiş durumda, Birikim Yayınları'ının sayfasında da fiyatı "0 ytl" görünüyor, ki yine tükenmişliğine bir işarettir. Yine de Simurg'a vs sorulabilir.

Henüz Vakit Varken: Kürt Sorunu
Ömer Laçiner
Birikim Yayınları

“Kürt Sorunu” Türkiye’de bir yandan T.C. devletinin üniter vasfını koruma öte yandan da bir Kürt millî devleti kurma amaçlarının çarpıştığı bir ikilem çerçevesinde yaşanıyor. Olabileceklerin daha henüz başlangıcındayız. Fakat eğer başka bir güçlü ses, bir atılım ortaya konmazsa, hepimiz sorunu üreten Türk milliyetçiliği ile onun kaçınılmaz olarak üretilmesine yolaçtığı Kürt milliyetçiliğinin birlikte belirlediği, halklar arası düşmanlığı, hattâ katliamları körükleyen bir kaosa sürükleneceğiz. Kimliğimizin bir millete ait olma yönünü biz seçmeyiz. Ama kendimizin olduğu kadar öteki insanların da özgür, eşit, her türlü tahakkümden uzak bir hayata sahip olmasını istemeyi kişiliğimizin olmazsa olmaz bir vasfı saymak, kimliğimizi böyle tanımlamak bizim elimizdedir. İnsanî olan, bu seçilmiş kimliktir. Bu kimliğin hakkını vermek, “Kürt Sorunu”nu Ortadoğu’nun bütün millî devlet ve milliyetçiliklerinin sorgulandığı bir çerçevede, bir büyük beraberlik kurma amaç ve içeriğiyle gündeme getirmek demektir. Bu yazıların ortak çağrısı budur.

Hiç yorum yok: